Sök:


Allmänt
:
Eftersom jag har egen termostatstyrd härdugn och egen djupkylsanläggning så härdar jag alla mina knivblad själv. Bladen härdas i härdugn i rätt härdtemperatur och rätt hålltid och ”brådkyls” därefter i Castrol härdolja, därefter anlöps bladen i rätt temperatur i rätt tid. För de stålsorternsom skall djupkylas så görs det oftast både efter härningen och efter anlöpningen.
För mig är det viktigt att själv ha kontroll över härdningen så att jag vet att varje stålsort härdas exakt enligt tillverkarens föreskrifter.


13C26

Rostbeständigt stål från Sandviken, ett otroligt bra eggstål som bl.a. används av världsledande tillverkare av rakblad, lite av min favorit. De flesta av bladen som jag gör i detta stål har nålhamrad yta som är både vacker och tålig. Ytan ser lika fin ut efter år av användning.

Hårdhet 58-59 HRC

För mer info se: http://smt.sandvik.com/en/materials-center/material-datasheets/strip-steel/sandvik-13c26/

RWL-34

Rostbeständigt pulverstål från Söderfors, av många betraktat som kanske världens främsta knivstål idag. Ett knivblad i RWL-34 som är rätt härdat och djupkylt håller skärpan 6-8 gånger längre än vanliga knivstål enligt testmätningar. Alla bladen jag gör i detta stål djupkyler jag till minus 60-70 grader efer härdningen, jag har en egen djupkylsanläggning.

Hårdhet 61-63 HRC

För mer info se: http://www.damasteel.se/files/2614/1104/3058/Product_Information_RWL_34.pdf

NITROBE-77

Det senaste och revolutionerade knivstålet från Damasteel. Nitrobe-77 är ett pulverstål som innehåller Nitogen i stället för kål vilket gör att stålet får helt unika egenskaper. Efter härdning och djupkylning får stålet en oslagbar kombination av hårdhet, seghet och rosttröghet.

Hårdhet 60-62 HRC

För mer info se: http://damasteel.se/our-steel-alloys/

Rostbeständig damascus från Damasteel

Damasteel i Söderfors har idag världspatent på att göra rostbeständiga damascus-stål. De två pulverstålen som ingår är RWL-34 och PMC-27 vilket gör att bladen, förutom att vara väldigt vackra också har enorma egenskaper. Jag har i många år haft ett mycket nära och bra samarbete med Damasteel vilken bl.a. gjort att man nu tagit fram ett mönster på stålet som är döpt efter mig, nämligen BJÖRKMAN- TVIST.
Alla bladen jag gör i detta stål djupkyler jag till minus 60-70 grader efter härdningen

Hårdhet 61-63 HRC  

För mer info se: http://www.damasteel.se/patterns/


UHB20C

Ett av de mäst kännda kolstålen i sverige
Hårdhet 57-59 HRC