Hoppa till innehåll

Om mig

I min smedja i Röbäck har jag sedan början av 2000 talet tillverkat knivblad och på senare år har jag även ägnat mig åt gravyr och att tillverka fällknivar.

Numera är jag pensionär men fortsätter att göra mina knivblad men i mindre omfattning än tidigare. Min försäljning sker främst via denna Web-butik, besöken på knivmässor har blivit betydligt färre.

Knivblad

Mina blad har varit flitigt representerade på prisbelönta knivar vid olika tävlingar de senaste 20 åren, vilket känns väldigt hedrande. Jag gör inga speciella tävlingsblad utan min strävan är att alla mina blad skall hålla hyfsat bra tävlingskvalitet. Proffsen brukar gå igenom mitt lager för att finna blad som de tycker är lite bättre än de övriga, vilket kan vara lite svårt. I bildgalleriet kan du se några av de blad jag tillverkat genom åren, men alla som sett ett högkvalitativt blad i verkligheten vet att det är svårt att göra bladen rättvisa och fånga alla detaljer.

Vid det första Kniv-SM som arrangerades år 1999 så hade flera av 1-pristagarna knivblad som jag hade gjort. Därefter har mina knivblad ofta förekommit på prisbelönta knivar och vid SM-2018 fick en kniv för första gången i tävlingens historia ”Full Pott 150 poäng”. Detta med en kniv gjord av Bo Pettersson och mitt blad. Av de 150 poängen avser 30 poäng bedömning av knivbladet.

Läs mer om kniven här.

Gravyr

Gravyr är min stora passion, Jag har sedan många haft Stanley Stoltz som min läromästare. Under hösten 2008 gick jag även en 1 veckas utbildning i avancerad gravyr med Christian De Camillis (USA), båda tillhör idag världseliten när det gäller gravyr.

De graverade bladen som finns i min Web-butik gör jag alltid i ett enda exemplar vilket gör att varje blad är helt unikt. Gravyrarbetet är väldigt tidskrävande och tar mellan 20 – 40 timmar per blad att göra.

Bland bilderna från min smedja kan du också se foto på min gravyrarbetsplats.

Björkmans Twist

Damasteel i Söderfors har idag världspatent på att göra rostbeständiga damascus-stål. De två pulverstålen som ingår är RWL-34 och PMC-27 vilket gör att bladen, förutom att vara väldigt vackra också har enorma egenskaper. Jag har i många år haft ett mycket nära och bra samarbete med Damasteel vilken bl.a. gjort att man nu tagit fram ett mönster på stålet som är döpt efter mig, nämligen Björkmans Twist.
Alla bladen jag gör i detta stål djupkyler jag till minus 60-70 grader efter härdningen

Hårdhet 61-63 HRC.